Byner viert partnership met Special Olympics

Wie daagt wie uit?

Bij Byner helpen we mensen groeien. En we geven graag iets terug aan de samenleving. Daarom zijn we er trots op om silver sponsor te mogen zijn van Special Olympics Nederland. Een organisatie die deel uitmaakt van een wereldwijd initiatief dat voor 4 miljoen atleten in 190 landen nationale en internationale multi sportevenementen organiseert.

Changing lives, changing behavior

Hun missie: levens veranderen door begrip, acceptatie en inclusie te bevorderen bij mensen met en zonder verstandelijke beperking. Zoals ze zo mooi op hun website stellen: wij geven de sporters een podium om op te stralen!

In dit interview vertellen Natascha Bruers, Sports Director bij Special Olympics Nederland en Frank Gielen, mede-oprichter van Byner, over onze bijzondere samenwerking.

"Voor ons kwam de samenwerking precies op het juiste moment. We werkten nog steeds in Excel, op de traditionele manier, en we waren eigenlijk aan het kijken naar een platform dat het leven voor ons gemakkelijker zou maken. Byner en Talent Peaks begrepen precies wat we zochten en hielpen ons om het te creëren. In plaats van allerlei Excel-documenten hebben we nu één platform waarin alles samenkomt. Het is super!
Ragna Schapendonk
National Director Special Olympics Netherlands

Competitie en plezier gaan hand in hand

Natascha: “Als Sports Director ben ik verantwoordelijk voor het plannen van sportevenementen en technische zaken. Op allerlei evenementen gedurende het jaar stimuleren we mensen met een verstandelijke beperking om actief te zijn, lef te tonen, te concurreren en plezier met elkaar te hebben. Dankzij onze sportactiviteiten krijgen ze de kans om hun talent te laten groeien, mensen over de hele wereld te ontmoeten en hun ervaringen te delen met hun geliefden. Of ze nu experts of beginners zijn, iedereen is welkom om mee te doen en plezier te hebben.”

Het is een prachtige baan waar ik elke dag dankbaar voor ben. Voor mij is het elke dag  een feestje om te zien hoe onze sporters groeien als persoon zodra ze bij Special Olympics Nederland komen. In het begin zijn sommigen van hen misschien verlegen, onzeker en timide. En ouders en familie kunnen een beetje bezorgd of beschermend zijn. Met ons team stimuleren we onze atleten, dagen we ze uit om wat verder te stretchen. Samen laten we hen zien waartoe ze in staat zijn en ondersteunen we hen om te ontdekken hoe ze dingen zelf kunnen laten gebeuren.

Trots en zelfverzekerd

“Het resultaat is hartverwarmend”, vervolgt ze. “Om hun drive en ambitie te zien, om te zien hoe ze stralen en hoeveel plezier ze samen hebben. Deel uitmaken van ons team zorgt ervoor dat ze trots zijn. Het vergroot hun zelfbewustzijn en zelfvertrouwen en dit heeft ook een positief effect op hun familie en geliefden. Het is zo bijzonder om deel uit te maken van hun reis en deze speciale talenten te helpen groeien.”

Het begon allemaal met bier

Frank: “Het begon allemaal in 2018. Toen sponsorden we Gilles Dupont, een getalenteerde basketballer met het syndroom van Asperger die met zijn 2 broers in het Belgische Unified Basketball-team speelt. Gilles’ droom was om deel te nemen aan de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi, en we besloten om een ludieke sponsorcampagne te lanceren die werd gefinancierd door Tripel Peaks, een bier dat exclusief voor ons werd gebrouwen. En met succes! Gilles en zijn team wonnen een gouden medaille op de Wereldspelen in Abu Dhabi.”

Het implementeren van een platform voor effectieve marketing en eventpromotie

Hij vervolgt: “We zagen de impact die sport, succes en spelen in een team hadden op deze jongeren en we besloten een duurzame bijdrage te leveren aan dit initiatief. Dus hebben we contact opgenomen met Special Olympics Nederland om te kijken hoe we hen konden ondersteunen. Stel je onze verbazing voor toen we ontdekten dat ze – voor de volledige registratie en eventadministratie – nog steeds met Excel sheets werkten (!) Daarom namen we contact op met de Salesforce Foundations en implementeerden we Sales Cloud vanuit onze MVO doelstelling. Resultaat: Special Olympics Nederland heeft nu een platform dat hen ondersteunt bij de marketing en promotie van (inter)nationale sportevenementen voor mensen met een verstandelijke beperking.”

"We stimuleren en dagen onze atleten uit en laten zien waartoe ze in staat zijn. Het resultaat is hartverwarmend."
Natascha Bruers
Sportdirecteur bij Special Olympics Nederland

Meet and greet met het Ski/Snowboard Team

Om onze sponsoring te vieren, hadden we de eer om de ski- en snowboarders van het Special Olympics Team Nederland persoonlijk te ontmoeten. Een prachtige ervaring die ons opnieuw deed beseffen wat een belangrijke rol sport speelt in het leven van deze talenten. Iedereen is op zijn eigen manier uitzonderlijk en tot op het bot gedreven om een goede prestatie neer te zetten tijdens de World Winter Games 2025 in Turijn. In het sportcomplex van Skiclub de Wolfskamer in Huizen grepen we de kans om een lesje te krijgen van de Special Olympics kampioenen. Een dag om nooit te vergeten!

Bekijk hier de aftermovie.

Wereldspelen in Berlijn

De afgelopen jaren waren extra uitdagend voor de sporters. Vanwege de pandemie en de oorlog in Oekraïne werden de Wereldspelen en vele andere evenementen on hold gezet. Maar volgend jaar, in juni 2023, reizen 56 Nederlandse atleten naar Berlijn om deel te nemen aan de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn.

Natascha: “We kijken er erg naar uit. Special Olympics Team Nederland 2023 bestaat uit atleten uit het hele land en van alle leeftijden. De jongste is Jolein, een 17-jarige wielrenner, terwijl de oudste, Arie de hockey keeper, 60 wordt. Naast hockey en wielrennen zullen de atleten deelnemen aan 10 andere sporten zoals golf, bowlen en judo.

Altijd op zoek naar vrijwilligers

Je kunt je voorstellen dat het organiseren van sportevenementen het hele jaar door in combinatie met internationale reizen, heel arbeidsintensief is. Daarom werkt Special Olympics Nederland met vrijwilligers. Ben je geïnteresseerd om het team te helpen dromen waar te maken? Mail ze via info@specialolympics.nl en laat ze weten hoe je denkt dat je ze kunt helpen!